i got you!

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign

Thursday, November 17, 2011

masalah itu menguatkan kita..setuju ??

salam guys...memikirkan masih belum ngantuk lagi walaupun penat bekerja pada hari pertama,dua dan tiga..then im decided to update my blog for only my lovely readers....no matter who those that want to stalker me or sebaliknya...juz let it be..i dont care !!

berbalik pada tajuk saya...masalah itu sumber kekuatan kita..betul ker..??? anda rasa..??

yeah..memang sesuatu masalah itu akan menjadikan seseorang itu bertambah kuat dalam menghadapi liku-liku hidup yang semakin mencabar now...!!! sangat mencabar..dunia semakin kejam...woah..woah..

contohnya..bila melibatkan masalah percintaan...we need sedikit asam garam to make the relation become so nice..and sometime bila seseorang yang putus cinta ,seolah-olah bagi dia..segalanya berakhir....wow..ini silap.....im the one..!! but its ok...belajar dari kesilapan tue...whose know...manusia yang di sangka lemah di mata orang lain itu lebih kuat dari orang yang nampak kuat di mata semua orang...kan..?? semua nya perlu di lihat dari sudut positif....kenapa putus cinta..??? just say...kami tiada jodoh...biarlah dia bahagia bersama orang lain....when orang tanya lagi, tak sayang ker..?? owhh...cakaplaa....sayang xbeerti memiliki....sometime susah nak buat and do it urself rite when u in this situation..mulut boleh cakap but whose know hati kita....susah yer kawan-kawan...saya juga mengambil masa yang agak lama untuk terima semua ini..dengan seikhlas hati...!!!

but believe me..if u love someone but u know they no longer by ur side...then juz let it go...janganla paksa dia...saya juga pernah alami ini...dua-dua keadaan..memaksa dan di paksa...dua-dua seksa ! bila kita melibatkan hati...jangan menangi mulut,...i mean, please jangan sakiti sesiapa yang mengharap dengan kata-kata yang tiada penghujung...! itu sangat melukakan hati !!! aware it...nanti hati anda akan kena balik...KARMA !

contoh yang lain pula...bila kita menghadapi saat-saat yang sungguh perit untuk kita...sebagai contoh bila kematian orang tersayang...sangat perit bukan...?? rasa seolah dunia ini kelam..sedih seolah-olah segalanya berakhir dengan perginya dia yang tersayang..sometime bila orang yang xkuat akan terus menangis dan menangis tanpa bertindak memperbetulkan balik ape yang dah terabai....but kamu bagus and boleh dikatakan terbaik jika masih berpijak di bumi yang nyata,..! contoh ini boleh dikaitkan dengan tajuk saya iaitu masalah menguatkan kita...sebabnya.,..kita akan lebih bersedia dan makin kuat jika perkara begini berlaku kembali....okeylaa...orang yang kita sayangi bukan hanya seorang rite..??? malah kita ade..mak, ayah, adik, abg,kakak, anak, anak-anak buah, sedara mara, kekasih hati semuanya dekat di hati kita kan...malah tak lupa kawan-kawan kita,,ofcos rasa sedih...but bila kita telah menghadapi saat-saat tersebut...kita akan lebih kuat di masa hadapan....percayalaa...TUHAN tidak akan menguji hambaNYA begitu sahaja tanpa sebab musabab...tentu ada tujuannya...iaitu supaya kita beljar menghargai..menjadi kuat....jangan mudah patah semangat okey kawan-kawan..

plus jangan peduli kata-kata yang anda rasa bisa menjatuhkan anda....please..!! itu sangat tidak bagus...! contoh. bila awak nak kerja yang ini...but semua orang cakap...please jangan keje tu xok..gaji sket...bla..blaa.bblaa.a..but hati u rasa nak benda tu..then just ask urself and buat..!!  or bila anda dapat keje yang best giler...gaji besar gila bapak kaw laaa...tapi ade je mulut orang yang mengata,..konon-kononlaaa...eleh, bolehlaa dapat orang tolong...eleh, akak@mak tiri@ayah angkat@kawan atok tiri@sepupu boifren@cikgu@adik scandal tolong huh senanglaa dapat...kalo aku pun boleh..!!!!!and bla..bla...blaaa....please jangan peduli kata-kata berbau cemburu ini...just think..bukan diaorang pun bagi kaw makan minum..!!mulut je pandai mengata itu ini...and cuba tengok life orang yang mengata kita tuh...ok x hidup dia..!!kalo diri sendiri pun tumpang orang....pergi ke nerakalaaa dia...tettt...

or bila kita mempunyai masalah kewangan juga contohnya....owh ini..memang ramai student and lelaki-lelaki yang hisap rokok !!! tetttt..ok..ok...bila kita tiada duit and yes..very need it so very much..!! masa tuh anda mula menghargai duit walau seringgit pun...kalo boleh lima sen jatuh kt tengah jln pun snggup kutip kan...tp cuba kalo tgh banyak duit....kadang-kadang pandang sebelah mata jer..tol x guys..?? so, bila anda sudah mengalami masalah kewangan yang teruk...percayalaa..di masa akan datang ..anda akan lebih menghargai ape itu "duit"...*and for those who still didnt change his attitude...memang xley wat paper arr kan...

sometimes...banyak sangat masalah-masalah yang boleh menguatkan diri kita lagi...cuma ask urself...how to treat urself to get a better life...sentiasalah think positive....if selama ni anda still berfikiran negative....anda masih belum terlambat,,,!! tukarkan dia ke arah positive....akhir kata..live ur life happily...


k laa..maw tido dah..sok nak p keje...tata all...

No comments: