i got you!

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign

Monday, April 4, 2011

kelebihan membaca yaasin

tiba-tiba tadi teringin sangat-sangat nak taw ape kelebihan membaca yaasin..then aku cuba search and terjumpa satu laman ni..macam-macam informasi ada..
hope lepas baca ni..kita semua akan jadi lebih rajin tuk baca yaasin yer...ops..tapi..yang penting..solat fardhu jangan lupa..tu kewajipan kita...semoga semua sudi baca untuk sama-sama beramal kepadaNYA...insyaallh...

and aku teringin sangat nak hafal surah Yaasin ni..tapi..belum ada kemampuan lagi..sebelum kita hafal..mesti kena taw hukum tajwid and cara bacaan dulu k..and lagi bagus if kita taw maksud dan terjemahannya sekali..
insyaallh..aku tengah belajar tuk terjemahan surah Yaasin nie...

jom sama-sama baca :)


Bacalah surah Yassin, ia penuh dengan keberkatan…
RASULULLAH s. a. w telah bersabda yang bermaksud: “Bacalah surah Yassin
kerana ia mengandungi keberkatan”, iaitu

1. Apabila orang lapar membaca surah Yassin, ia boleh menjadi kenyang.
2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang
dilihatnya.

7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah
meringankan siksanya.

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada
penyakitnya.

11. Rasulullah s. a. w bersabda: “Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai
hati dan hati al-Quran itu ialah Yassin. Sesiapa membaca surah Yassin,
nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran
sebanyak 10 kali.

12. Sabda Rasulullah s. a. w lagi, “Apabila datang ajal orang yang suka
membaca surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat
berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan
Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut
menyembahyangkan jenazahnya”.

13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka
membaca Yassin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman
untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan
dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika
nyawanya diambil.

14. Rasulullah s. a. w bersabda selanjutnya: “Sesiapa bersembahyang
sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah
Yassin dan rakaat kedua Tabaroka, Allah jadikan setiap huruf cahaya
dihadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya
ditangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya
tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang
munafik.

Sangat banyak kelebihan-kelebihan surah Yaasin ni...cuma kita je yang selalu abaikan...erm..harap-harap lepas ni..kita sama-sama rajin baca yaasin yer....insyaallah...

3 comments:

jai said...

Alhamdulliah sgt2.. Allah beri aku dpt hafal surah Yasin belajar dgn sorang Hafizah AlQuran ni.

Baru dpt hafal dlm minggu lepas.

CiK niNiEy said...

jai...yeker..? alhamdullah...cubala amalkan selalu..byk kelebihannya..:)

teringin jugak nak hafal and taw makna yaasin nie..:!

darma darma said...

teringin nak menghafal tapi tak tau cara