i got you!

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign

Wednesday, April 20, 2011

apa-apa pun di lakukan, biarlah ikhlas

huhu..tiba-tiba ujan n ribut silih berganti and xtaw nak wat ape..nk study..? erm..malasnya lagi..huhu..
just nak merepek..and tiba-tiba terfikir dengan entry ni..apa-apa pun dilkukan biarlah dengan hati ikhlas...terutamanya dengan bersedekah...xluak pun kalo kita bersedekah ni..percayalah..bila kita bersedekah..rezeki kita akan bertambah..tu janji Allah..bersedekah menyucikn jiwa dan harta..so,sedikit advice pada orang yang di luar sana..nak buat apa-apa pun biarlah dengan hati ikhlas..and kalo kita nak bersedekah..niat tu penting..dengan niat yang betul dan ikhlas..baru segalanya akan lancar..and please..if kita nak bersedekah, please..please and please janganlah nak memaksa orang..sampai mengungkit-ungkit or what..nanti niat ke lain barang yang kita nak sedekah kan tu ke lain..kalo orang tu tak nak bersama-sama kita bersedekah..biarkan mereka..bersedekahlah dengan apa yang ada..ingatlah...bersedekah walau satu sen pun, besar ganjarannya jika niat kita ikhlas nescaya..kita akan peroleh keredhaan ALLAH..daripada orang yang bersedekah dengan wang berjuta-juta ringgit tapi dengan niat yang tidak ikhlas dan menunjuk-nunjuk..apa-apa pun berbalik pada tajuk enrty niniey..niatlah dengan ikhlas..begitu juga dengan belajar..jika belajar hanya kerana tengok orang lain beljar..kita tak dapat papa..yes ilmu tetap anda dapat but, sampai mana jer..? and perkara yang paling kita perlukan tekan kan dalam beljar juga adalah restu dari orang tua kita..mereka adalah penentu kejayaan kita..ingatlah..apa-apa pun dilakukan,jangan sesekali lupakan mereka..!

mengikhlaskan hati tu susah..

sapa setuju..?? yup..for me, memang susah..susah sangat..and untuk mengikhlaskan hati..kita perlu mendekatkan diri pada ALLAH S.W.T dulu..membersihkan hati kita..contohnya bila kawan kita mintak tolong belikan barang..mula-mula memang niat ok..tapi sometime akan terdetik..seperti..dia pun xtolong aku dulu..kenapa nak tolong dia..?? ok..perkara ini sebenarnya perlu di buang dalam diri kita..and im trying untill now..alhamdullh..makin menampakkan hasilnya..untuk ikhlas...sometime kita kena banyak bersabar..bersabar adalah kunci kejayaan..

why i'd been like this..? ok, pengalaman banyak mengajar saya..mengajar nini..and tengs to him also sebab banyak mengajar niniey erti kehidupan sebenar..now im realise, dalam kehidupan tiada yang indah sebelum melalui duri ranjau kehidupan..and, kata-kata yang sentiasa terpahat di hati nini sekarang ialah..ALLAH tidak akan memberi kejayaan kepada seseorang itu selagi dia tidak di beri sedikit kepayahan..or means di sini, someone tu tidak layak di anggap berjaya sehinggalah di berjaya menghadapi setiap ujian ALLAH berikan dengan sabar..and to be seseorang yang berjaya dalam hidup amatlah sukar..berjaya selepas menghadapi kesukaran itulah kejayaan yang paling bermakna..

i try to think as positive as i can now..if dia tak bahagia bersama-sama niniey..niniey kena terima dengan redha..kadang-kadang dah hampir patah semangat..bila rasa nini je yang fikirkan dia..and nini still tak taw apa perasaan dia..semua tu banyak buat nini berfikir..tak semua benda yang kita nak kita akan dapat..if dia dah tak cintakan nini lagi..masih bermakna lagi kah penantian selama ini..? cuma sekarang i dont know what his feeling towards me..even nini nak sangat tau apa sebenar-benarnya yang ada dalam hati dia tue..sebab nini tak berapa yakin yang dia dah lupakan nini terus..hati nini rasa sebaliknya..tapi semua tu kuasa ALLAH S.W.T..cuma berdoa dan berserah..even nampak nini tenang skrg..nini tetap rindukan dia..perasaan tu still nini susah nak buang...insyallah..perasaan nini pada dia suci and tak taruh apa-apa dendam or kebencian pun..nini tetap akan doakan dia setiap masa...doakan orang yang telah banyak membahagiakan hati niniey ni...hanya dia yang boleh wat nini gelak, senyum and nangis sendiri dengan tiba-tiba and dalam satu masa..niniey riindu semua ni dengan dia..kadang-kadang nini nangis sendiri..xtaw nak buat apa..nk ngadu kt sapa..sebab cuma dia je yang boleh pulihkan semua ni..entah masih ada lagi peluang or x..hanya tawakal pada Allah je yang nini mampu lakukan sekarang...

No comments: