i got you!

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign

Wednesday, April 27, 2011

going to my hometown tomorrow morning...;)

Ya Allah..bersyukur sangat pada Allah..di permudahkan segala urusan ku tadi..now..kena belajar buat semua benda sendiri balik.. da takde orang nak tolong antakan niniey lagi ke stesen bas seperti hari-hari yang berlalu..bila nek tren sorang-sorang pegi beli tiket tadi..rasa sayu jer...sebak sangat-sangat..rasa rindu sangat kat dia..now, im realise..niniey kena buat semua benda sendiri..tak boleh bergantung pada orang lagi..terutamanya dia..niniey kena berdikari..mungkin da kena belajar dari sekarang balik..cuma mula-mula tu..mesti akan terasa terutamanya bila nak naik bas dan saat sampai sini balik..mesti dia akan tunggu kat stesen bas.,and niniey rindu nak salam dia,and bila salam dia..mesti nini akan nangis,kadang2 tngok dia lambai tangan kt nini,masa tu nini akan nangis,perasaan rindu tu da mula kuat pada dia..dia yang selalu tolong angkat barang-barang yang mak kirim..tapi sekarang..beg-beg nini tu, terpaksa bawak sorang-sorang...act, xkesah sangat tapi cuma nak dia ada saat tu..menemani niniey..tapi tu semua dulu..tak mungkin akan berlaku selain dengan izin ALLAH s.w.t..niniey hanya mampu berdoa untuk kehidupan dia..semoga sentiasa di lindungi olehNYA selalu..selama nini da jarang text dia..susah sangat nak kawal diri ni..seksanya hanya TUHAN je yang taw..fikiran hanya pada dia jer..tapi nini cuba kuatkan semangat dengan sentiasa biasakan diri dengan beristighfar pada ALLAH..alhamdulillah..niniey harap,bila kat kampung nanti, nini dapat tenangkan diri niniey dengan semua benda yang berlaku...teringat balik mesej dari dia sebelum nini nak balik kampung hrtu.."mesej yang buatkan niniey rasa bahagianya hidup ini" tapi rupanya..sekejap je kebahagiaan tu..tapi..bersyukur dengan itu..atleast nini dapat rasa perasaan wanita yang rasa diri disayangi oleh someone yang istimewa..walaupun hanya sekejap..cuma sekarang..perasaan rindu ni kuat sangat kat dia..mungkin terasa bila esok nini da nk balik kg..and nini rasa nini dan dia akan lagi jauh..huhu..tapi..nini tak taw dia rindu nini ke tak lagi..niniey nak sangat taw..or dia da ade someone yang baru hadir dari hidup dia..?? niniey tak taw..tapi sampai sekarang nini tak taw ape perasaan dia kat nini..jawapan dia buatkan nini keliru..sometimes niniey rasa macam dia still sayang nini..tapi sebelah pihak lagi..nini rasa dia da lupakn nini..entahla..perasaan..janganlah mainkan lagi perasaan ini..
hope dengan balik kampung ni..niniey dapat tenangkan diri nini...selain nini nak mintak restu dari ma@abah niniey..niniey da last semester and tak lama lagi nak praktikal and niniey belum taw nak sambung study or keje je..dulu mungkin nini da nampak arah tuju nini..perancangan nini da cantik and nini da nampak macam mana hidup nini nanti..tapi.."kita hanya mampu merancang..Allah yang tentukan.." and sekarang..nini tengok mana yang trbaik bg hidup nini..masa depan nini..mana rezeki sampai dulu..
hope dia sentiasa sihat dan selamat pergi dan balik dari bali..nini teringin sangat nak taw perkembangan dia tentang trip dia tu..sebab nini taw dia excited nk bercuti dgn kawan-kawan dia..dia nk spent waktu bersama kawan-kawan dia..hope dia gembira dengan percutiaan dia kali ni..semoga dia di lindungi Allah di sana nanti..

will missing you....

but satu je yang nini sedih bila nak balik kampung besok..nini terpaksa tinggalkan "anak-anak niniey" tu kat rumah sewa..=( terasa berat sangat hati ni..lepas je beli tiket..terus je pegi kt dorang..fikirkan dorang..terus air mata ni keluar..and niniey ambik keputusan nak tanya kedai..boleh tak jagakan mereka..tapi bila fikirkan balik..nini tak berani..takut kedai buat sambil lewa jer kat dorang..nini takut tiba-tiba da jadi lain nanti..and cas tuk kedai jagakan pun agak mahal untuk sehari..if seminggu..?? so, nini ambik keputusan beli makanan dia , kuaci banyak sikit..and makanan yang leh tahan lama..atleast dia ada makanan nanti..nini takut sangat bila balik sini balik..akan jadi lain..tapi..nini rasa berat hati sangat-sangat nak tinggalkan dorang..nak bawak balik sebab nini naik bas..terasa nak ketuk setiap rumah orang satu-satu nak tanya sapa yang sudi jagakan dorang ni..huhu..hope dorang ok sepanjang ketiadaan nini nanti..mesti dorang rindukan nini kan..?..hee..mestila..nama pun "mama" dia taw.! ;p

will missing them too...

p/s: doakan keselesaan dan keselamatan nini pegi dan balik besok..

Monday, April 25, 2011

im going weak..and weak..but..sometimes i feels strong..

yes..i always though that i will be strong if whatever happen in my relationships..i though that i will no longer be like the previous time..during on my 20 besday..i think i will be more strong to face the reality when something happen in my relationship..but, i totally wrong..ohh..demmmmmmm..not damn k..!!! i actually weak..i weak to this feeling...i only know cry..and crying all the time..whenever i want to sleep, shower, prayer, study, walking and something during eating i will crying..crying and me cannot be separate..!

sometines i crying and crying like i lost my mum during i still a baby..i cry like something i wants during im still children but i can;t get it..!i should be ashamed of myself..i can;t feel like this anymore..i should awake...! i want my happy life back..!!! i dont want to lost my tears again..i want make my tears is so expensive to others...i supposed not to be like this anymore..should not..! but..its only me...niniey..! im weak..

only sometimes i feel im strong enough to feels this reality..reality that me and him is not together anymore..my dreams is worst during our relationship..our promises should throw it on the rubbish..! becoz we never get back..! the words is easy to say but to practices it..its so hard..! its look like me..i say i can be strong..but..see..? i just feel the weaknesses towards myself..i'd tried to make my self happy..i try to find my happiness..but, i can't feel it..the happiness is run away from me..same like him..all kind of things that i want in my life looks like run away from me..why..?? maybe "ALLAH" want to test me..?

yes,consider all kind that happen in your life is a part of a test from "DIA"..that is you had said to me rite..? so, it only me that had feel like this..???  and how about you..??? your feeling..? is easy to forget..?? what kind of methods that you used..??? im just missed you..! becoz my love is belonging to you..why you had being like this..? why we can't feel and share the same feeling like our previous time..? i just missed it and also missed you..

if you know my feeling rite know...if you can replace my place..its hards for me dear..just becoz you are my love..and i luv u..

Saturday, April 23, 2011

genap 4 bulan..

tiba-tiba sayu bila menaip entry kali ni..actually no idea sebenarnya..just menaip tanpa berfikir dengan apa yg dirasa sekarang...and harini genap empat bulan dari tarikh anniversary aku dan dia..dan genap empat bulan hari jadi aku..terbayang saat-saat dia nyanyi kan lagu tuk aku..terbayang saat dia hadiahkan didie&mimie tu kat aku..ohh..kenangan..jauhilah aku..padamlah terus..jangan biarkan diri ini mengingati walau sedetik pun waktu itu..jangan..!!!

and today..genaplah sudah empat bulan didie&mimie hidup di bawah jagaan aku..alhamdulillah..dia sihat even dengan kasih sayang aku yang tak seberapa ni..mungkin juga didie&mimie rindukan orang yang bagi dia pada aku..?? entahlah..tapi, even rindu pun mereka..tak siapa yg peduli..cuma aku yang sentiasa ada wif them sekarang...!!

biarlah..aku akan cuba jaga dia..itu menunjukkan kasih sayang aku pada mereka..cuma..bila ingat pada tarikh ini..terasa sedih sangat..only aku yang ingat dengan semua ni..betul la orang kata..if kita cintakan seseorang..kita tak perlukan buku catatan or set reminder on phone or anywhere becoz kita akan mengingatinya dengan sendirinya..but, aku seorang kah yang sedang mencinta..?? even cinta tu da hilang..kenapa cepat sangat lupa kan semua tue..?? or tu mungkin anniversary pada bulan and bukan pada tahun..so, maybe bagi sesetengah orang..tak penting sangat..ok...cuma aku yang terlebeyh emosi kot..biarkanlah..yang penting..mengingatinya sudah cukup membahagiakan diri ini walaupun terselit kesedihan dan kerinduan...

didie&mimie

saat baru dapat dorang dari dia...

*rindu sangat kat dia semalam..but, i know..hati ini je yang rindu dia..not him anymore..but, its okey..aku akan cuba jadi macam dia..even its so hard to me..i have no choice..!

alangkah bagus jika masa boleh di undurkan kembali..akan ku perbaiki dan perbetulkan setiap apa yang terjadi dari awal..tapi..i know..semua tu tak mungkin terjadi lagi..cuma yang penting sekarang..i will learn from my experiences..

betul kata orang..kadang-kadang waktu yang pertama amat bernilai dan tiada tandingnya walaupun akan ada waktu kedua...yes..aku faham..just accept it..

MSBMJ i missed you..!!!

mula jauh hati

huhu..nothing to say actually..tiba-tiba tangan laju je nak menaip kat umh akak aku ni...type ape lagi kan kalo bukan entry blog bubu saya lahh...tu pun sebab anak-anak sedara semua da tido..kalo tak..mimpi ajelah nak beremosi bersama blog tersayang di malam ini...huhu..tak tahu nak cakap apela malam nie..cuma..sedikit rasa hati yang nak di luahkan..and ada yang perlu di simpan di dalam hati..sebabnya..for me..tak semua benda we should publish at blog rite..? and for me..blog yang saya ada sekarang ni hanyalah untuk meluahkan perasaan sedih, gembira dan berkongsi sedikit ilmu bersama..tak lebih dari tu..if nini rasa marah..terasa hati or something else..im not prefer to said here..does'nt suit for me i think..huhu..

tonite, or actually today..i feels jauh hati wit someone..malas da nak sebut sapa..becoz i know..akan ada yang mengkritik...so..i will more carefull after dis..and cuma nak meluahkan perasaan lega bila dapat jawab retest tadi..ok..just lupakan soal test..lega sangat da lepas..even tak study sangat pun..! hnya tawakal yang mampu sekarang ni..

soal jauh hati..entahla..tak tau nak cakap camne..haha..sengal kan..?! niniey..niniey..nasib ko la kan..memang da hampir fed up dengan semua ni..maybe agak kasar bila niniey menggunakan perkataan itu..tapi..bukan bermaksud bosan dengan hidup nini..tidak sama sekali..i know..DIA ade sebab and hikmah yang masih belum masanya untuk di tunjukkan pada niniey..saat itulah yang saya tunggu-tunggu..hopefully akan cepat hadir..i will wait it..! cuma sometimes rasa kecewa dengan keadaan sekeliling...yelaa..manusia..tak lepas dari perasaan yang berbagai-bagai..begitu juga dgn niniey yang da sedia lemah ni..cuma apa yang penting sekarang..niniey nak cuba focus pada study and habiskan semester yang panjang ini (walaupun shortsem and masa yang agak singkat) dengan cepat..semester yg panjang sebab bermacam-macam perkara berlaku..mungkin tu satu pelajaran juga buat nini..short sem untuk lima mata pelajaran di kolej/kelas..dan yang paling bermakna bila dalam masa yang sama niniey dapat belajar juga lumrah kehidupan..plus i get the gold experiences in this shortsem study..

yang penting niniey nak abeskan study ni dengan cepat..tinggalkan semua yang pahit..and start to build my new life..apa yang niniey harapkan selama ni..biarlah masa dan takdir yang tentukan..kadang-kadang ayat sama je akan nini terima..its ok..i will make myself is on the top..niniey akan buat diri niniey berjaya dalam hidup..niniey akan buktikan harga diri niniey sangat tinggi..biarlah apa orang nak kata..mulut orang..bukannya boleh tutup kan..kalo tutup pun..still boleh berkata-kata..so..let it go..

cuma nak luahkan..orang yang tak merasai apa yang di alami kita takkan faham apa perasaan kita even orang tu paling dekat dengan kita..even orang yang kita sayang sepnuh hati sekalipun..dia tak akan faham sehinggalah dia yang mengalami sendiri perkara tu..and niniey suke hukum dunia..iaitu KARMA..yes..what goes around ,comes around..so..bersedialah..anda akan merasai apa yang orang sekeliling anda rasai..

saat ni..niniey teringin nak luahkan satu ayat yang sentiasa bermain-main di fikiran tuk di luahkan..niniey cuma akan tunggu masa tuk luahkan..mungkin akan tiba masanya nanti..i will wait..and  i will say it to someone..and now..my life is my life..not everyone...

niniey cuma nak cakap..niniey benci....*....tettt...yes..tak baik benci seseorang sebab lagi sembilan jari akan membenci kita...but..niniey ade sebab kenapa niniey benci and ada perasaan ni..bukan kerana apa yang dilakukan..tapi ia sebab nini juga..:)

hanya mampu berserah dengan hidup niniey..i mean..kejayaan nini..now..i know who is with me now..saat niniey macam ni..niniey cuba pandang dengan mata hati..yes..i know it..i know sapa yang sentiasa ade bersama niniey..and niniey da boleh nilai seseorang itu atas pengalaman yang sedikit ini..

*boleh tak nak padam sebahagian dari ingatan niniey nie..? kalaulah boleh...niniey akan padam semua yang nini dah taknak ingat..yang nini nak lupakan terus...tapi..i know i can't..but i believes..DIA ada sesuatu yang berharga buat niniey..=)

Thursday, April 21, 2011

yeay choc da sampai...!

hehe..salam all..err..baru dapat bukak blog bubu ni..nini busy sangat-sangat sekarang ni..nak siapkan report final year project nini bersama kawan nini, gee...and besok pulak ada test..midterm test balik..huaa..malasnya nak study..and before study rasa nak bukak blog ni dulu..hehe..and tetiba terbaca blog si akak amalia yang comel nih...wahh...tak sangka dia update pasal nini u'all...terharu jap...ahahha..macam artisla pulak kan..? err...almaklumlaa orang yang tak glemer mcm nini ni..sapala kenal kan...tskk..tskkk..

tapi..tapi...akak amalia jjuz update pasal choc je..choc yang nini tolong kawan kepada si dia, si jiji tuk "someone" special dia kot punya besday isnin nanti...wahh..bestnyer orang yang bertuah tu kan,..dapat choc dari lelaki....romantiknya...how sweet..! nini pun nak jugak...!!!!!!!!!!! tapi takde sapa yang nak bagi...tapi nini lagi teringin orang bagi bunga kat nini..teringin sangat...huaaaaaaa...sapala yang sudi nak bagi kan...tapi nini harapkan someone special yang bagi,,but, nini ada lagi ke someone special tu..???? entahlaa..dulu bolehlaa...tapi now...im should realise..takper...yang penting..kita persiapkan diri kearah kebaikan,..pasti kita akan dapat sesuatu yang baik..must think positive rite..? insyallah..mudah-mudahan...

eh..panjangnya merepek ni...dah..dah..nini juz update sebab nak ucapkan tengs pada akak amalia sebab sanggup bersusah payah tuk siapkan choc tu malam yang nini tempah tu jugak...credit to akaklaa...da comel..baik hati pulak tuh...terharu..terharu..sgt...:))

nini tak sabar pulak nak bagi kat jiji choc tu..hee..tak sabar nak tgk jugak..tp da tngok da kt blog akak amalia nih..hehehe..so, esok nini da nak bg kat jiji da bungkusan tu...hope dia suke..almaklumlaa, nak bagi kat someone special taw...! nini doakan jiji berjaya buat dia happy and korang akan bahagia nanti..insyaallah...amin...

ok..ini la blog akak amalia tu...tengs to akakla..cayang akak...dala kita berjiran jer..besut n setiu...t nini balik sana boleh ajak makan sotong tepung sesama kan..hahah...

okla..da jauh sangat merepek ni..padahal tak sedar besok ada test entrepreneur semua chapter masuk...err...


tolong doakan nini dapat jawab dengan betul besok ye...eheheheeh...


p/s: teringin nak bagi dia macaroon pulak...tapi..tunggu dulu....keadaan tak mengizinkan...ehehe....missed him..!

Wednesday, April 20, 2011

Bersyukurlah...


Ya Allah

Today upon a bus,
I saw a girl with golden hair
and wished I was as fair.
When suddenly she rose to leave,
I saw her hobble down the aisle.
She had one leg and wore a crutch.
But as she passed, a smile.
Ya Allah, forgive me when I whine.
I have 2 legs, the world is mine.

I stopped to buy some candy.
The lad who sold it had such charm.
I talked to him, he seemed so glad.
If I were late, it'd do no harm.
And as I left, he said to me,
"I thank you, you've been so kind.
It's nice to talk with folks like you.
You see," he said, "I'm blind."
Ya Allah, forgive me when I whine.
I have 2 eyes, the world is mine.

Later while walking down the street,
I saw a child with eyes of blue.
He stood and watched the others play.
He did not know what to do.
I stopped a moment and then I said,
"Why don't you join the others, dear?"
He looked ahead without a word.
And then I knew, he couldn't hear.
Ya Allah, forgive me when I whine.
I have 2 ears, the world is mine.

With feet to take me where I'd go.
With eyes to see the sunset's glow.
With ears to hear what I'd know.
Ya Allah, forgive me when I whine.
I've been blessed indeed, the word is mine.

da lama nini jumpa poem ni...and simpan dlm laptop nini...cubalah hayati betul-betul poem ni..and menurut sumber yang taw jugak poem ni..blog yang menulis poem ni has been removed..mayybe da lame xactive kot..but, nice poem...sangat berseni for me...if korang baca dengan mata hati korang akan faham ape maksudnya....subahanallah..indahnya..

apa-apa pun di lakukan, biarlah ikhlas

huhu..tiba-tiba ujan n ribut silih berganti and xtaw nak wat ape..nk study..? erm..malasnya lagi..huhu..
just nak merepek..and tiba-tiba terfikir dengan entry ni..apa-apa pun dilkukan biarlah dengan hati ikhlas...terutamanya dengan bersedekah...xluak pun kalo kita bersedekah ni..percayalah..bila kita bersedekah..rezeki kita akan bertambah..tu janji Allah..bersedekah menyucikn jiwa dan harta..so,sedikit advice pada orang yang di luar sana..nak buat apa-apa pun biarlah dengan hati ikhlas..and kalo kita nak bersedekah..niat tu penting..dengan niat yang betul dan ikhlas..baru segalanya akan lancar..and please..if kita nak bersedekah, please..please and please janganlah nak memaksa orang..sampai mengungkit-ungkit or what..nanti niat ke lain barang yang kita nak sedekah kan tu ke lain..kalo orang tu tak nak bersama-sama kita bersedekah..biarkan mereka..bersedekahlah dengan apa yang ada..ingatlah...bersedekah walau satu sen pun, besar ganjarannya jika niat kita ikhlas nescaya..kita akan peroleh keredhaan ALLAH..daripada orang yang bersedekah dengan wang berjuta-juta ringgit tapi dengan niat yang tidak ikhlas dan menunjuk-nunjuk..apa-apa pun berbalik pada tajuk enrty niniey..niatlah dengan ikhlas..begitu juga dengan belajar..jika belajar hanya kerana tengok orang lain beljar..kita tak dapat papa..yes ilmu tetap anda dapat but, sampai mana jer..? and perkara yang paling kita perlukan tekan kan dalam beljar juga adalah restu dari orang tua kita..mereka adalah penentu kejayaan kita..ingatlah..apa-apa pun dilakukan,jangan sesekali lupakan mereka..!

mengikhlaskan hati tu susah..

sapa setuju..?? yup..for me, memang susah..susah sangat..and untuk mengikhlaskan hati..kita perlu mendekatkan diri pada ALLAH S.W.T dulu..membersihkan hati kita..contohnya bila kawan kita mintak tolong belikan barang..mula-mula memang niat ok..tapi sometime akan terdetik..seperti..dia pun xtolong aku dulu..kenapa nak tolong dia..?? ok..perkara ini sebenarnya perlu di buang dalam diri kita..and im trying untill now..alhamdullh..makin menampakkan hasilnya..untuk ikhlas...sometime kita kena banyak bersabar..bersabar adalah kunci kejayaan..

why i'd been like this..? ok, pengalaman banyak mengajar saya..mengajar nini..and tengs to him also sebab banyak mengajar niniey erti kehidupan sebenar..now im realise, dalam kehidupan tiada yang indah sebelum melalui duri ranjau kehidupan..and, kata-kata yang sentiasa terpahat di hati nini sekarang ialah..ALLAH tidak akan memberi kejayaan kepada seseorang itu selagi dia tidak di beri sedikit kepayahan..or means di sini, someone tu tidak layak di anggap berjaya sehinggalah di berjaya menghadapi setiap ujian ALLAH berikan dengan sabar..and to be seseorang yang berjaya dalam hidup amatlah sukar..berjaya selepas menghadapi kesukaran itulah kejayaan yang paling bermakna..

i try to think as positive as i can now..if dia tak bahagia bersama-sama niniey..niniey kena terima dengan redha..kadang-kadang dah hampir patah semangat..bila rasa nini je yang fikirkan dia..and nini still tak taw apa perasaan dia..semua tu banyak buat nini berfikir..tak semua benda yang kita nak kita akan dapat..if dia dah tak cintakan nini lagi..masih bermakna lagi kah penantian selama ini..? cuma sekarang i dont know what his feeling towards me..even nini nak sangat tau apa sebenar-benarnya yang ada dalam hati dia tue..sebab nini tak berapa yakin yang dia dah lupakan nini terus..hati nini rasa sebaliknya..tapi semua tu kuasa ALLAH S.W.T..cuma berdoa dan berserah..even nampak nini tenang skrg..nini tetap rindukan dia..perasaan tu still nini susah nak buang...insyallah..perasaan nini pada dia suci and tak taruh apa-apa dendam or kebencian pun..nini tetap akan doakan dia setiap masa...doakan orang yang telah banyak membahagiakan hati niniey ni...hanya dia yang boleh wat nini gelak, senyum and nangis sendiri dengan tiba-tiba and dalam satu masa..niniey riindu semua ni dengan dia..kadang-kadang nini nangis sendiri..xtaw nak buat apa..nk ngadu kt sapa..sebab cuma dia je yang boleh pulihkan semua ni..entah masih ada lagi peluang or x..hanya tawakal pada Allah je yang nini mampu lakukan sekarang...

Apabila lelaki kehilangan "Tulang Rusuknya".

salam semua..semoga hidup di berkati ALLAH S.W.T hendaknya and sihat selalu..sebenrnya kali ni..niniey nak kongsi satu cerita yang amat menyentuh hati niniey..tentang lelaki yang kehilangan tulang rusuknya..hope dapat di jadikan iktibar..citer ni khas kepada sesiapa yang masih punya orang yang di cintai dan di sayangi disisi mereka...yang masih belom menjumpai someone yang dirasa benar-benar dapat hidup bersamanya..tak per..still boleh baca..baca untuk masa hadapan korang k..jangan biarkan orang yang anda sayangi dan cintai lepas jauh dari anda..sesungguhnya..anda akan rasa selepas pemergian mereka..sungguh perit dan seksa di rasa......and yes, i'd learned from my experience..and i dont want you all feel like me..please dont..it's hard..

okla...meh kita baca..


Apabila Lelaki Kehilangan Tulang Rusuk


WANITA : Siapa yang paling kamu cintai di dunia ini?
LELAKI : Kamu!!!
WANITA : Menurut kamu, saya ini siapa?
LELAKI : (Berfikir sejenak, lalu menatap WANITA dengan pasti)
Kamu, tulang rusukku.

Kerana Allah melihat bahawa Adam kesepian. Saat Adam sedang lena tidur,
Allah mengambil rusuk Adam dan menciptakan Hawa. Semua LELAKI mencari tulang
rusuknya yang hilang dan saat menemukan wanita untuknya, tidak lagi
merasakan sakit di hatinya…

Setelah berkahwin, pasangan itu mengalami masa yang indah dan manis untuk
sementara. Setelah itu, pasangan muda ini mulai tenggelam dalam kesibukan
masing-masing dan kelelahan hidup yang ada. Hidup mereka menjadi
membosankan.
Kenyataan hidup yang kejam membuat mereka mulai menyisihkan impian dan
cinta satu sama lain. Mereka mulai bertengkar dan pertengkaran itu mulai
menjadi semakin panas. Pada suatu hari pada akhir sebuah pertengkaran WANITA
lari keluar rumah. Saat tiba di seberang jalan, dia berteriak “Kamu tidak
cintakan saya lagi !!”.
LELAKI sangat membenci ketidakdewasaan WANITA dan secara spontan juga
berteriak “Saya menyesali perkahwinan ini! Kamu ternyata bukan tulang
rusukku !!”
Tiba-tiba WANITA terdiam, dan berdiri kaku untuk beberapa saat.

LELAKI menyesali akan apa yang sudah dia lafazkan, tetapi seperti air yang
telah tertumpah tidak mungkin untuk diceduk kembali. Dengan berlinang air
mata, WANITA kembali ke rumah dan mengambil barang-barangnya, bertekad
untuk berpisah. “Kalau saya bukan tulang rusukmu, biarkan saya pergi
Biarkan kita berpisah dan mencari pasangan sejati masing-masing”.
Lima tahun berlalu. LELAKI masih belum lagi berkahwin, tetapi berusaha
mencari khabar akan kehidupan WANITA. WANITA pernah ke luar negeri tetapi
sudah kembali. Dia pernah berkahwin dengan seorang asing dan bercerai.
LELAKI agak kecewa bila mengetahui WANITA tidak menunggu, sepertinya.
Dan di tengah malam yang sunyi, dia meminum kopinya dan merasakan sakit di
hatinya. Tetapi LELAKI tidak sanggup mengakui bahawa dia merindukan WANITA.
Suatu hari, mereka akhirnya bertemu kembali. Di airport, tempat di mana
banyak terjadi pertemuan dan perpisahan, mereka dipisahkan hanya oleh sebuah
dinding pembatas.
LELAKI : Apa khabar?
WANITA: Baik… Kamu sudah menemui tulang rusukmu yang hilang?
LELAKI : Belum.
WANITA: Saya akan terbang ke New York dengan penerbangan berikut. Saya akan
kembali 2 minggu lagi. Telefon saya kalau kamu berkesempatan. Kamu tahu
nombor telepon saya kan ? Tidak ada yang berubah.

WANITA tersenyum manis, berlalu di hujung lafaz “Selamat tinggal..”
Satu minggu kemudian, LELAKI menerima khabar WANITA adalah salah seorang
korban Menara WTC. Malam itu, sekali lagi, LELAKI meneguk kopinya dan
kembali merasakan sakit dihatinya. Akhirnya dia sedar bahwa sakit itu adalah
kerana WANITA, tulang rusuknya sendiri yang telah dengan bodohnya dia
patahkan.

Kita menempiaskan 99% kemarahan walau kepada orang yang paling kita cintai.
Dan akibatnya adalah penyesalan. Seringkali penyesalan itu datang
dikemudiannya, akibatnya setelah kita menyedari kesalahan kita, semua sudah
terlambat…
Kerana itu, jagalah dan sayangilah orang yang dicintai dengan sepenuh
hati. Sebelum mengucapkan sesuatu berfikirlah dahulu, apakah kata-kata
yang kau ucapkan akan menyakiti orang yang dicintai? Kira merasakan akan
menyakitinya, sebaiknya jangan pernah dilafazkan. Kerana semakin besar
risiko untuk kehilangan orang yang dicintai.
Jadi berfikirlah, apakah kata-kata yang akan dilafazkan sebanding dengan
akibat yang akan diterima?


disebabkan terlalu mengikut kata hati, lelaki itu terlepas orang yang di sayanginya..and yes, after wanita 
tersebut jauh dan hilang darinya barulah dapat dirasa betapa pentingnya wanita itu...and i can feel what that girl feel when lelaki tu mengeluarkan kata-kata yang dia tak perlukan wanita itu lagi..i can feel it..what i know, betapa hancurnya hatinya saat itu...

and pada yang di luar sana...hargailah insan yang anda sayangi..sebelum terlambt kerana lumrah manusia, akan merasakan kehilangan dan betapa berharganya sesuatu itu bila dah tiada disisi lagi..

semoga dapat menjadi renungan bersama...salam

and for me..masih merinduinya yang jauh di mata..tak taw masih punya jodoh ataupun tidak..hanya dapat berserah dan tawakal pada ALLAH S.W.T..semoga setiap doaku di makbulkan ALLAH..amin.

i missed them =(

yup..i missed them..i missed them at PONDOK PENYAYANG RAUDHAH..
baru dua hari lepas pegi sana..16 APRIL 2011..sabtu..prgram mentor mentee anjuran math dpartment telah mngadakan lawatan ke sana..satu pengalaman baru bagi aku sepanjang aku belajar ni..ok..i never had join event like this before..so,this is my first ok..for sure, im really excited guys..=)
seramai lebih kurang 60 peserta been involved and my group incharge for sukaneka there di conduct oleh
si rio di bawah ni


and bersama grup member yang lain...sila rujuk figura di atas..;p

becoz of si rio ni beria sgt..so,we let he to be the LEADER in our grup..yup, give him opportunity to proof the  skill..but what were we get..? zero..! nothing..kami pulak yang penat and handle last minute..ok..only kami berlima k..and also support by zira..kwn si rio..but,Alhamdulillah..kami berjaya..and dapat pujian dari lecturer-lecturer yang lain..supposed to be proud ok..! haaha..tak de la..

kat sana first kami bergotong royong..but, bila sampai je kat sana..rasa macam sayu sangat..sedihnya keadaan dorang..sayu lihat kanak-kanak berlari-lari sambut kami..sambut dengan perasaan gembira,ohh..terharunya..lepas bergotong royong kami bersessi LDK..then terus ke aktiviti sukaneka..and im choose grup 1..di mana ada empat grup semuanya..and yang paling happy bila i can handle my grup yang ada empat orang tu dengan sabar dan berhemah...cewahh..mula-mula..yup..perlukan kesabaran..mereka susah di kawal..my group terdiri daripada umur 17 tahun, 15 tahun, 14 tahun and 12 tahun...dua perempuan and dua lelaki..biasala bila masing-masing lawan mulut laki lawan perempuan..haiyoo..pening fesi ini taw..! sampai dah xde suara nak abeskan semua game tu even ade empat game je kami kena handle..first game, ikat kaki berpasangan..first game..kami menang di tempat pertama..so, dorang da xnak main..Ya Allah..sabar jela..then tah dari mana aku beralih ke pakar motivasi..guna sikit kepkaran ku dlm reverse pshycology..wahh..giler kan..haha..lepas sesi pujuk memujuk..beri smngt..then dorang join jgk..kali ni aku suh dia raih num satu lagi..demi aku..wah..teruk kan..? but yeah..impian kami tercapai..sekali lagi kami meraih tempat pertama dalam acara cari gula dlm tepung..lepas tu terus ke permainan seterusnya iaitu tisu pocong..permainan ni..kami pilih ALI..grup paling muda dlm kump aku..sebabnya..dia pendek..but..kalah dengan kecomelan badan dia..haha..rugi xambik gmbr..dia comel sgt..!nt korang tgk pic die k..suara dia best..! tapi sayangnya kami kalah and dpt tempat terkhir beb..ayoo..malu..malu..terus dpt tmpt last dr pertama..ok xper..i give them the support..kita boleh menang dengan menang satu game lagi iaitu belon air..and mase ni..jenuh aku nak mencari dorang..sebabkan berhenti rehat tuk makan jap before game last..satu hal pulak nak kumpulkan dorang..merayap..haha..lepas da menjerit-jerit panggil mcm anak hilang..baru dpt kumpulkan dorang..then we got num 2..yeah..and aku yakinkan dorang yang kita still boleh menang..but, keputusan semua kt tgn lec..dorang xberhenti tanya kita boleh menang ke x..aku pulak yg risaw..tkut dorang kecewa..but..bila masa yg di tunggu tiba..i can see they were happy with the result..tempat pertama keseluruhan..yup..akak bangga dengan korang taw..! ada rezeki kita jumpa lagi k..i will never forget you all..insyallh..akak doakan korang berjaya dunia dan akhirat..amin..and inilah mereka...

group 1

rumah mereka

bersama hamper kemenangan

sesi br sampi n terus ke gotong royong

otw ke sana

sessi LDK

wit anis =)

Time nak balik daaa...:(

sempat singgah bergambar..sapa-sapa nk bagi bantuan kol je num di atas tu k..

masa nak balik tu..macam-macam rasa ade..berat hati..penat..sedih..sayu..bercampur-campur..and mula la terpikir..kalaula aku ade duit berjuta..alangkah bagusnya...but..tu pun kalau ada je kan..? and if betul la kita ada..boleh ke kita gunakan duit kita tu ke jalan ALLAH..? semoga kita semua tak lupa pada asal usul kita..masih ramai lagi yang susah dari kita..yang memerlukan kasih sayang dari kita..bersyukur dengan apa yang ku miliki..alhamdulillah..

tapi bila dah sampai umah jer, terus rasa sebak..bercampur baur..and time tu rasa rindu kat dorang..rasa sunyi sangat dalam hati aku..rasa rindu yang amat sangat kat dia..=( and sepanjang masa ku tunggu berita dari dia..bila dia tak balas..rasa jauh sangat diriku dengan dia..and now..i missed him again and again..

kenapa susah sangat tuk lupakan dia walau sekejap..? hopefully dia sentiasa sihat dan dilindungi ALLAH..amin..

rindu nak pergi lagi ke RAUDHAH..
tapi maaf ye, susunan gmbr lintang pungkang sbb da rase ngantuk...

nite all...




Enhanced by Zemanta

TUHAN bantulah mereka..

YA ALLAH..tiba-tiba rasa satu semangat datang bila tengok satu video umat islam di tindas dengan begitu teruk sekali kat palestin..sumpah, kamu semua akan di laknat ALLAH..aku hanya mampu mendoakan..ALLAH maha melihat..apelah salah anak kecil bermain di laman rumah sampai di sepak terajang sesuka hati oleh manusia tak berhati perut..di berkas, di tahan..wanita di tolak sesuka hati..di libas dengan parang macam tebang pokok pisang..what the..???? sesungguhnya..biar DIA yang membalasnya..DIA MAHA ADIL..what i can say..aku benci yahudi so much..! apela rasa mereka bila menjauhkan si anak daripada ayahnya..menjauhkan suami dari isterinya..membiarkan airmata si isteri mengalir setiap masa mengenang suami entah di mana..di jeriji besi..mana sifat perikemanusiaan mereka..??? tidak terdetik lansung kah perasaan belas mereka..? Ya Allah..tak sanggup aku lihat penderitaan mereka..melihat kanak-kanak menangis menutup telinga kerna takutkan bunyi pistol dan bedil..melihat mereka berlari bertempiaran tanpa ibu dan bapa di sisi..menyorok di balik dinding-dinding ampuh..tergamaknya mereka..
yang aku aku lakukan cuma benci zionist sepenuh hati..hanya mampu berdoa padaNYA yang maha BESAR..
agar selamatkan mereka dari golongan manusia lahanat itu..

video yang membuatkan hati perempuan dan hati seorang islam ku tersentuh..lihatlah..
sama-sama kita berdoa..

Monday, April 18, 2011

AL-FATIHAH : ADA NAMA SYAITAN???

harini niniey nak share about ayat suci AL-QURAN iaitu bacaan wajib seorang umat islam di dalam solat..AL-FATIHAH...
tadi niniey ada terjumpa satu entry pasal AL-FATIHAH ni..iaitu ia mengandungi nama syaitan jika seseorang itu tidak mengambil berat hukum tajwid dan cara bacaannya,..subanallah..

so, jom sama-sama kita tambah ilmu...



Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat, apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaikilah bacaannya dengan ilmu tajwid. Bukan setakat bacaannya saja rosak malah kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita.

Berikut diperturunkan nama syaitan laknat yang wujud didalam surah Al-Fatihah, sekiranya kita tidak berhati-hati.

Nama-nama syaitan tersebut:-

1. DU LI LAH (bila dibaca tiada sabdu)
sepatutnya DULILLAH,

2. HIRROB (bila dibaca dengan sabdu)
sepatutnya HI ROB,

3. KIYYAU (bila dibaca dengan sabdu)
sepatutnya KI YAU,

4. KANNAK (bila dibaca dengan sabdu)
sepatutnya KA NAK,

5. KANNAS (bila dibaca dengan sabdu)
sepatutnya KA NAS,

IYA (disebut tanpa sabdu) sepatutnya
IYYAIYA bermaksud 'matahari'. Dalam ayat ke 5, jika salah bacaannya akan
bermaksud "kepada mataharilah yang kami sembah dan kepada matahari
kami meminta pertolongan!!!!"

7) SIROTHOLLAZI.......... sehingga habis
hendaklah dibaca tanpa henti.

8) AMIN hendaklah mengaminkan Al-Fatihah
dengan betul iaitu AA... 2 harakatMIN... 3 harakat.

Semoga Amin kita bersamaan dengan Amin malaikat,
Insya-Allah. Semoga kita menjadi orang yang sentiasa memperbaiki bacaannya.

------------------------
 hope kita akan lebih berhati-hati dalam bacaan ayat suci AL-FATIHAH ini...

sebar-sebarkanlah...

FINAL YEAR PROJECT

YA ALLAH..takutnya..nervous..cuak.sume ade..nak-nak bila dapat taw examiner kami orang yang terer tentang system and website...errkk..system kami pulak amatla simple giler..
kadang-kadang pernah menangis dengan sendirinya tanpa sebab mengenangkan semua benda yang terjadi ni...dengan FYP kami yang ada berbagai masalah..
semoga esok hari yang mendebarkan akan segera berlalu...
apa yang aku doakan, agar examiner and my supervisor tak nampak apa-apa pun tentang kelemahan system kami..hope sgt2....

doakan kami..i believes rakan readers saya baik and sayang saya kan..kan..? tolong doakan yea...luv u...! =)

18-APRIL-2011
FINAL YEAR PROJECT
DREAMS CUPCAKE WEBSITE
LT 3.5
11.30-12.00 AM
ISNIN( HARI YANG BAIK)
ALHAMDULLAH.
SEMOGA HARI YANG BAIK AKAN MEMBAWA KEBAIKAN PADA KAMI..AMIN,,
doakan kami semua...

*tadi bila dia mesej bg support..rasa mcm jantung berhenti berdetik..'mish him so much'

DISINI NINIEY NAK MINTA MAAF IF NINIEY ADA TERKASAR BAHASA DENGAN SESIAPA PUN K..niniey hanyalah manusia biasa yang tak lepas dari melakukan kesilapan..doakan kejayaan niniey..
*time-time mcm ni la nak minta maaf kan..? nini..nini..apela ko nie..

ish..not la..mmg niniey seikhlas yang mungkin ingin memohon maaf if ade terkasar bahasa, terguris hati kat semua readers nini..

kemaafan itu dendam yang terindah..niniey pun tengah cuba belajar memaafkan orang yang pernah buat silap dalam hidup niniey even kadang-kadang amatlah susah tuk mengikhlas kan diri tuh..but im trying..semoga hati kita sentiasa bersamaNYA..AMIN..

WISH ME LUCK GUYS..

teringin sangat nak cium tangan ma@abah niniey..nak peluk n mintak restu dorang even da kol mintak restu tadi...dan xlupa teringin nak dengar suara someone..i mish someone..mish so badly...:(

Sunday, April 17, 2011

aku benci blog nie!



salam you all..hari ni tetibe je nak bukak blog setelah beberapa hari mengahdapi hari-hari yang super duper busy..and bila bukak terjumpa dengan entry yang menarik perhatian ni..
sebenarnya..bukan aku benci blog kepunyaan blog di atas nih..tapi..tu sebagai syarat je..
unik kan..:)

so, hopefully i terpilih...

hye maera....! :)

jangan kata cinta..kalau tak cinta and tak taw apa itu cinta

tadi ada terbaca satu article ni..bila baca..Ya Allah..banyaknya persamaan dengan aku..tiba-tiba jadi sebak..sayu..sedih..apa-apa pun aku bersyukur..sekurang-kurangnya aku taw apa makna cinta yang sebenarnya daripada orang yang pandai cakap tapi sebenar "zero"..!
so,jom sama-sama tengok..

Jangan kata cinta jika sekadar untuk bermain kata
Jangan memberikan harapan sekiranya tidak mampu untuk menunaikannya
Jangan berkata dusta kerana itu amat memeritkan
Jangan permainkan perasaan orang yang mempunyai cinta suci kerana dikhuatiri dia akan kecewa yang amat sangat
Jangan..dan jangan..mengecewakan insan yang sedia mencintai diri kita...

---------------------------

1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,'Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak bisa berulang selalu. 
(never forget and always in my mind)

8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau
tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.

10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.
(he is my inspire)

12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat dengan kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh di mata, jauh di hati?’

16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.

20] Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas
dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.


21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

*semuanya sama..yup, aku sedang alaminya sekarang..hopefully kami masih punya waktu..berilah diri ini peluang itu..amin..



Hanya mereka yang tahu bercinta...
Hanya mereka yang tahu maknanya cinta...
Hanya mereka yang mengerti pengorbanan cinta...
Memahami apa itu kekecewaan...

p/s: so, sapa2 yg xtaw ape makna cinta sebenar..dont ever talk like you're good !

ASSALAMUALAIKUM

*mish him so badly lately..:(