i got you!

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign

Tuesday, August 31, 2010

sApe Ego..?

entahla..susah aku nk ckp lebih2..bagi aku setiap manusia ade ego masing2..cume sama ada kite pndai kawal atau sebaliknya...tp ramai org lagi mementingkan ego masing2 dr mngalah...kn..?? susah sgt ke nk bertolak ansur..?? xsemestinya mngalah itu kalah..tue bg orang yg asyik xmau mngaku kalah jela kn..nk sume die betul jer..tp bile di situasi yg lain pulak,bila kita buat salah..tibe2 die melenting,marah2..bila nk di jelaskan perkara yg sebenar..die xnk dgr semua jenis alasan..respon yg kita akan dapat bile bg alasan..tu sume ALASAN..!..sket2..alasan..! tp mcm mne kalo sebab yg kita bagi tu mmg benar2 alasan yg betul..cthnya..bila kite lewat dtg kelas sbb tertinggal bas la katakn..bila cikgu tanya..kita ckp,sory cikgu lewat..saya tertinggal bas...kita ckp ape yg benar2 terjadi...tp kenapa sometime org xnk dgr..even tu da mmg alasan..?? bile ckp alasan yg betul..kenapa nk respons..ALASAN.! xkanla bila kite betul2 tertinggal bas tp kite ckp gn cikgu.."x cikgu..td da dtg awal..tp saya sakit perut..pegi tandas dulu..." tu namanya da menipu..better kita bgtaw je alasan yg sebenar..susah sgt ke nk percaya..?? sometime manusia ni bile org menipu kite senang sgt nk percaya..tp bile kita ckp jujur..susahnya nk percaya even snggup bersumpah..mcm2 yg kita akan pk..kenapa haa..?? sape2 blh tlg jawabkan x...???
sometime bile situasi yg lebih kurang same berlaku pada hub. kita..mesti kita rasa sedih kan..?? bila pasangan kita xpercaya dgn kita sedangkan kite da sehabis jujur dgn die..even kt lua pn asyk bergerak je tgn type msj..susah dlm fon ni nk jmp msj2 gn org lain selain die n kwn2 terdekat..tp bile kite bg alasan cnthnya nk kena wat ni..wat tu..kenapa die xnk faham..?? yg die pk..nk beri kata dua..nk bg amaran..nk marah..kenapa haa..??? kenapa xnk dgr penjelasan kita dulu ye..?? susah sgt ke nk amek mase xsmpi 5minit tuk tadah telinga...?? ok,sometime kita xtaw yg sesuatu benda akan berlaku...mybe kita plan cthnya nk g makan kt restoren seafood..tp bile kite smpi je kt sana..tempat da full or tutup hrtu..so,dlm keadaan mcm ni xknla kite nk tgu jgk restoren tu bkk kn...?? so,kenala ubah plan nk g makan kt lain plak kn...??...or situasi lain bile kite nk balik awal..then kite punyerla da kua awal tp ade hal lain yg mngganggu..cthnya kete rosak ker...jln jem ker..?? bnde tu sume kite x expect berlaku kn...knp xbole nk faham jgk..? bkn nya byk yg kita mintak..cuma memerlukan sedikit pengertian jer..kita hidup di dunia ni pn hanya mampu merancang...tp Tuhan yg akan tentukan..ok,setiap manusia tentu byk kekurangan dan kelemahan..jgn kita tgk hanya pada kesempurnaan jer..xsemua orang perfect..cuma yg pasti setiap orang ade hati dan perasaan..kadang bile die happy..die akan happy..tp bila die sedey..xkirala org tu jenis happy go lucky ke selama ni..tp ade certain part die sedey..die xley kawal jgk kesedihan die..tu manusia..even jahat mane sekali pn org tue..tp sedikit sebyk mesti die ade perasaan belas kasihan jgk..xkirala dgn sape2 pn..atleast..dgn mak dorang...tp kenapa sometimes orang ni bile bercakap,die xpikirkan perasaan orang lain..cthnya bile anak berckp dgn ibubapa.."mak,nk duit..nk beli kfc la katakn..even mak ayah die xde dt..tp die pksa jgk..die sdp2 mkn kfc..mak die mkn nsk gn ikan grng semalm je.." tu cnth la kn..ble dlm hub. plak..kita akan rase sedih bila pasangan kita tue xfaham n sometime xpikir perasaan kite..bile die marah...die main ckp lepas jer..even die da taw bile die ckp ayat tu,ati pasangan die akan terguris..tp sbbkan marah..semua kluar..."tp awak pnh terfikir x..kata2 awak tu dah mengguris hati saya..?? tp bila saya ckp,sampi aty awak ckp cmtu..awak ckp whteva..sbb tgh mara kn time tu..."..korang pnh x rase mcm tue..?? ape perasaan korang bile dlm situasi mcm tu..>?sedey sgt2 kn..?
tp xperla..mybe msng2 de salah kn..mase ni la kita kena ketepi kan EGO masing2..jgn masing2 nk pertahankan Ego masing2..bagi aku..ni salah satu faktor untuk kekal dlm hubungan kita tue..n satu lg yg sgt pentng ialah byk2 bersabar...jgn asyk gado sket je...salah faham sket jer..trus nk mintak putus...! xkirala lelaki ke..perempuan ke..tua ke..muda ker..semua same jer...! lebey kurang 2 kali 5 semua..! knp xcube pk positif dulu..??even pasangan kita buat slh,pk la dulu..owh mungkin sbb ramai org kt sane..tu yg die blik lmbt..xpn..erm okla..cbe dgr dl penjelasan die..kalo blh di terima..why not terima je n mulakan hub seperti biasa..korang semua xrugi ape2..klo da msng2 slng syg mnyayangi knp perlu nk berpisah semata2 disebbkan ego .?? tlg la..ego xkan pegi ke mana...n tlgla letak akal fikran pling atas..bukan sifat Ego tue...! n kalo da saling sayang mnyayangi..kita boleh bimbing pasangan kita tu ke arah kebaikan..biar la berubah secara peringkat demi peringkat dr berubah sekejap tp xlama lepas tu buat lg...xkisahla korang faham ke x maksud aku...tp aku juz nk luahkn ape yg aku rase...msing2 ade pendapat msing2..sape2 yg faham maksud yg ingin aku smpikan...cubala renungi sedalam dalam nya..mungkin ade yg tersurat dan mungkin ada yg tersirat...
yg pasti,nasihat aku kepada sesiapa yg rasa diri dia ego or terlampau ikutkan perasaan amarah n perasaan yg melebih2 bila marah..cubala renung2kn..mungkin korang da mengguris hati seorang insan yg korang syg tanpa korang sedari..sedarla..jgn terlampau tgkkn kesempurnaan seseorang itu kerana mungkin kita pn ada kekurangan yg kita tak sedari...~

No comments: