i got you!

Sign by Danasoft - Get Your Free Sign

Wednesday, August 18, 2010

~sabar~

okey disini saya ingin sekali mengingatkn kepada semua...sabar itu separuh daripada iman..rasanya semua da taw kan..?okeylaa..sempena bulan puasa ni tibe2 rasa nk jd penceramah bebas sikit..hehe..tapi perlu di ingatkn,saya ni bukanla baik sgt..masih banyak kekurangan di sana sini..tp ape salahnya kan kalau ilmu yg ada di kongsi2..nak2 di bulan yg mulia nie..amat di galakkan sekali..huhu..
bagi aku,hidup ni banyak menuntut kesabaran kita..xkirala di mana2 sekali pn..mesti ade yg kadang2 menguji kesabaran kita..contohnya aku,sepanjang bulan ramadhan ni agak banyak keadaan yg menuntut kesabaran yg tinggi dalam diri aku..mmg perlu bersabar sgt2..nak2 time berjauhan dengan famili tercinta..oh..macam2 rasa ada..sayu..sedih..rindu..sebak..contohnya...hari pertama puasa aku da menangis sorang2 sebab terpaksa berbuka sorang2 di rumah sewa..ya allah..hanya tuhan je taw ape perasaan aku waktu tu..perasaan rindukan keluarga terutamanya mak dan ayah aku sgt2 mengcengkam jiwa..menusuk kalbu..sambil2 berbuka aku menadah air mata..mmg xde selera sgt waktu tu..tp disebabkan aku berpuasa,,aku telan jgk..n kt situ jugak aku boley rasa ape perasaan insan2 yg telah kehilangan insan tersayang..hope korang sume pn sabar k..
kadang2 jgk..bile kite berubah ke arah benda yg baik..mesti ade yg mengata..tah kenapa dengan manusia2 yg xpernah kenal erti puas hati dengan hidup org ni kn..yg penting sekarang..sabar..kadang2 dengan tibe2 rase sedih bile di kenang2 blik..mungkin ni semua ujian dr yg MAHA ESA..mudah-mudahan..ape2 pn kite perlu bersabar jer..ape jua keadaan..semua perlu bersabar..tu je ubat terbaik untuk tenangkan ht..aku pn xtaw kenapa dgn hidup aku ni..tp even hidup aku semuanya berjalan dengan lancar tp kdg2 ada yg menguji kesabaran diri ini..kadang2 aku xtaw nk mengadu kt sapa..tp yg selalu aku meluahkan perasaan sedih aku..pada kwn2 yg rapat dan yg tersayang jer..tp kadang2 aku terpikir jgk..sampi bile asyk nk meluahkan jer..ade jgk yg kite perlu hadapi sorang2..kena kuatkan diri dan iman kita..dr situ aku cuba belajar..yg pasti bile ade masalah or rase sedih..mesti aku rindu famili aku...tp di sebabkan dorang jauh..aku cume pendamkan dlm ht jer..xberani nk luahkan kat dorang terutamanya dengan mak aku tue..silap sket je suara aku lain,die da detect mcm2 da..then mula rsaw..da mcm tu..suara aku yg td lain mkin jd lain..huhu..sebakla kn..so,,aku mmg xberani..kalo nk kol pn..tgu aku btul2 relax jer..br ley kol..huhu..selain dorang..org yg akan aku cari dulu bile rasa heppy n sedih..adalah mohd syafiq b.Md Jani..ape2 benda je..mesti aku akan cr die..terutamanya bila aku sedih n memerlukan seseorang..hanya die je di fikiran aku..n aku xperlukn kata2 die..cukup sekadar dapat meluahkan semua yg aku rase pn da ckup..hanya bila aku dapat dgr suara dia pn aku da rasa gembira..rasa mcm nk dgr suara die setiap detik dan waktu..sebab dia je yg berada di hati aku tika ini dan selamanya..~
mungkin sekarang Tuhan nk mnguji kesabaran setiap ciptaannya,terutamanya di bulan yg mulia ni..so,aku perlu kuat..mungkin ni antara pengalaman2 yg akan mngajar aku erti kehidupan suatu hari nanti..kalau x..xkan ade pepatah "experience is the best teacher" in our life..rite..??

No comments: